Ho chi minh

(null)

(null)

(null)

(null)
 
Hej vänner! Jag befinner mig i ho chi minh (saigon), Vietnam. Här mötte jag upp Moa, som jag träffade i Melbourne, och hennes kompis Emma. Dessa två bruttor ska jag resa resten av resan genom Vietnam med. Det började sådär när man kom till hotellet och det första som hände var att toalettdörren gick i baklås och moa var instängd.. i 30 minuter. I ett rum som luktade rök och tapeter som höll på att lossna. När vi väl fått ut Moa och fått instruktioner om att dörren till toaletten inte fick stängas, beslutade vi ganska snabbt att vi skulle byta hotell. Så nu har vi vaknat upp till andra morgonen här, i vårt nya hotellrum och ska snart äta frukost. 

Igår tog vi en liten tripp runt stan, gick på marknad och åt vårrullar till lunch. Köpt lite souvenirer och prutat ganska bra. Trafiken här är kaos, liksom i Kambodja. Men till kvällen när vi skulle gå och käka middag kan vi snacka K A O S! Vi skulle gå en promenad på 14 minuter och det tog minst dubbelt så lång tid. Tydligen firade alla invånarna i staden halloween på en och samma gatan.. vissa moppedister som inte orkade stå i kön på vanliga bilvägen valde istället att köra på trottoaren, rent livsförsligt för det är ju inte försiktigt de kör. Rödljus skiter de i och övergångsställen.. vad är det? 
Tack och lov kom vi iallafall hem utan att bli överkörda. 

Idag ska vi på krigsmuseeum. 
Kram!


Sunset Cruise

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Hej kära vänner! Vi har nu lämnat Kambodja och jag och Marielle tog varsitt flyg åt två olika håll. Hon åkte tillbaka till Taipei för lektioner och jag åkte vidare till Vietnam. Just nu sitter jag på flygplatsen och väntar på Moa och hennes kompis. Moa är en tjej från Norrland jag träffade i Australien, ska bli så kul att träffa henne igen! 
Men, tillbaka till sista kvällen i Phnom Penh. Det började med en lugn förmiddag på hotellets tak och poolen. Jag tyckte jag var duktig på att smörja mig men hepp, ena armen valde att bli röd ändå.. 
Efter en lättare lunch tog vi en dusch och gick ner på stan för att kolla på kungens palats. Givetvis hade vi helt missat att man firade kungens kröning (för 13 år sen) man gör tydligen det varje år, så palatset och templet var stängt, och det var folk och mopeder överallt. Som tur var hade vi bokat in en liten cruising i solnedgången. Så fint när solen gick ner bakom de -låga- husen. För änn så länge finns inte många höghus i Phnom Penh, de håller på och byggas. Typ allihop på en gång. 

 Helt plötsligt flöt det förbi en liten båt med en liten familj som samlade upp sina petflaskor som flöt i vattnet, för att tillsammans med den fånga upp dagens fångst av fisk.
(null)
 Sedan vände man på huvudet och såg att andra sidan floden var långt ifrån byggnationer av skyskrapor och fina restauranger med ljusslingor och musik. 
(null)
Men ändå stod det små barn som vinkade glatt åt oss som satt och drack drinkar på en vit båt....

Efter cruisingen valde vi en restaurang utmed strandpromenaden. Vi satt i lugnan ro innan vi hörde VÄRLDENS smäll. Marielle hoppade till och skjöt ut stolen i förberedelse för att kasta sig under bordet. Folk på gatan nedanför skrek till och vi trodde för ett ögonblick att det var en bomb som small av, innan vi såg massa fina färger på himlen över floden, kungen ska givetvis firas med ett 30 minuters långt fyrverkerispel! Och det avslutade också, efter ett par frozen strawberry diquries, vår kväll och vistelse i Kambodja!
(null)
 

Killing fields

(null)
 
Igår var vi på vår huvudutflykt här i Phnom Penh, tuol sleng (S-21) och Killing Fields. Det är verkligen så sjukt! Att Pol Pot var Kambodjas hitler. Khmer rouge torterade och dödade mellan 12- och 20 tusen människor, på en skola omgjord till ett hemligt fängelse. Bara 12 överlevde. 
Och choueng ek, (Killing Fields) en bit utanför staden där människor fraktades på lastbilsflak, för att dödas och slängas i massgravar. De använde sig inte av skjutvapen eftersom ammunition var dyrt så allt annat man kan hitta på en vanlig gård användes, tex yxor. Att hugga halsen var vad som var bäst får då kunde offren inte skrika. Det spelade hög musik och motorer brummade för att grannar inte skulle höra skriken. Spädbarnen tog man livet av genom att ta tag i foten och slänga dem in i ett träd.. alltså HÖR NI VAD SJUKT DETTA ÄR???? 
Bilden på skallarna är skallar som krupit upp ur massgravarna, som bevarats i en minnesstupa på platsen. 

Jag ber er att googla lite mer om detta för det är helt sjukt att vi inte får höra något om detta i skolan! Iallafall inte vi.